Junioripäivä Lelun crossiradalla 18.6.2005

Haminan seudun moottorikerho ja VIP-nuoret järjestivät Lelun motocrossradalla lapsille ja nuorille tarkoitetun tapahtumapäivän. Radoilla riitti kuhinaa kun noin kolmisensataa vierasta ajeli, katseli ja tutustui erilaisiin ajopeleihin. Ideana oli koota junnuikäisiä crossi- sekä mönkkäriharrastajia yhteen sekä tarjota harrastuksesta kiinnostuneille mahdollisuus kokeilla erilaisia ajopelejä. Turvavarusteet sai lainaan, ajo-opetusta annettiin ja tarvittaessa opettaja istui kyydissä auttamassa kädestä pitäen. Mikään ei maksanut mitään – jopa limu ja makkara oli lapsille ilmaista.

Ratojen kupeessa oli myös Haminan SPR:n osasto joka esitteli omaa toimintaansa sekä päivysti paikalla. Isompia haavereita ei sattunut. Päivän aikana tarvittiin yksi vaivainen laastari.

VIP-nuoret toivat kolme uutta mönkijäänsä testattavaksi. Ajopaikkana oli junioreiden crossirata mikä tarjosi juuri sopivasti mutkia, suoria ja hyppyreitä. VIP-nuoret ovat käynnistämässä mönkijäkerhoa ja tapahtuman myötä he kertoivat tulevasta toiminnasta. Kerho on hyvä, helppo ja turvallinen tapa harrastaa mönkkäreitä. Ajopelit ja varusteet saa kerholta kuten myös ajo-opetusta ja aikuisten valvontaa. Eikä unohtaa saa myöskään maanomistajien lupia ajoreiteille jotka VIP-nuorilla on kunnossa. Mönkkärit olivat koko ajan käytössä. Siitä päätellen kerhoon riittää porukkaa. VIP-nuorten mönkkäreiden lisäksi radalla ajoi junnuja omilla mönkijöillään ja pienillä crossipyörillä.

Crossirata oli varattu koko päiväksi junioreiden käyttöön ja muutama junnucrossari olikin paikalla lennättämässä pyöriään hyppyreissä. Kymmenvuotiaat kuskit ovat ehtineet harrastaa crossia jopa kuusi vuotta. Ajetut kilometrit ja nutulleen menojen opetukset näkyivät niin vauhdissa kuin pyörän käsittelytaidoissa; vauhti oli huisaa ja hypyt ilmavia!

HamSMK:n motocrossjaosto on kerhon voimakkaimmin kasvava porukka tällä hetkellä. Pelkästään viime vuonna crossijaostoon liittyi viitisenkymmentä jäsentä joista toista kymmentä on junioreita. Tänä vuonna HamSMK liittyi Suomen moottoriliittoon ja tämä on avannut mahdollisuuden ajaa kisoissa kerhon lisenssillä. Lisenssin myötä saa myös vakuutuksen niin kisoihin kuin harjoituksiinkin. Toivotaan kerhon jäsenille menestystä suven kisakoitoksiin.

Mikroautoradalla kiersi mopoja, minimotoja, supermotoja ja mönkijöitä. MOTOBOX toi kalustoaan koeajettavaksi kuten myös Sachsin maahantuoja Biketeam Helsingistä. Ajajien innostus oli valtava kun he kanttasivat radan syheröissä. Vauhti yltyi kierros kierrokselta ja taisi siinä poikien kesken pientä kisaakin syntyä.

Loppu päivästä free style motocrossin (FMX) harrastajat tulivat näyttämään hurjia temppujaan radan kahdesta hyppyristä. Crossipyörillä he sinkoutuvat hyppyristä kymmenien metrien korkeuteen ja tuon ilmalennon aikana he ehtivät tehdä mitä ihmeellisimpiä temppuja. Hurjalta näytti myös se kun kolme FMX-kuskia ajoi ihan peräkkäin hyppyreihin jolloin kaikki tekivät ilmalennon aikana temppuja yht’aikaa.

Päivän päätteeksi VIP-nuorten mönkkärikaravaani ajoi safarireittiä Tarmolan majalle, missä kuljettajille sekä tapahtuman talkoolaisille oli lämmitetty saunat. Kaikkien mielestä päivä oli onnistunut. Ehkä ensi vuonna uudestaan.

Yhteistyökumppaneiden nettisivut
- Vip-nuoret www.vip-nuoret.fi
- MOTOBOX www.motobox.fi
- Biketeam www.biketeam.fi