Ennakoivan ajon kurssi 22.5.2004

Toukokuun toiseksi viimeisenä lauantaina kokoontui 12 oppilasta kolmen opettajan johdatuksella poistamaan talven tuomaa ruostetta ajotaidoissa. Eikä siinä vielä kaikki, että pelkkä ruoste olisi karissut, vaan uutta opittiin jälleen rutkasti.

Päivä alkoi aamuyhdeksältä kerholla, jossa käytiin lyhyesti läpi mm. hidasajon ja vastaohjauksen tekniikkaa. Samalla istumalla katsottiin myös opetusvideo, joka havainnollisti erittäin hyvin oikean ajoasennon, ajolinjojen merkitystä, vastaohjauksen periaatteet, hidasajon perusteet, parkkeeraustaktiikkaa yms yms. Teoriapläjäyksen jälkeen lähdettiin Kaakon autokatsastuksen piha-asfaltille soveltamaan teoriaa käytäntöön.

Katsastusaseman pihalla homma alkoi tutustumalla siihen mitä tuleman pitää. Opettajat olivat keiloittaneet pihalle kolme eri rastia
; hidasajo + käännös, jarrutus ja vastaohjaus. Ennen meidän oppilaiden vuoroa käytiin jokainen rasti läpi ja kiteytettiin sen tärkeimmät jutut. Jarrutus- ja vastaohjausrastilla opettajat näyttivät meille esimerkkisuoritukset ja kovin helpoltahan se näytti, mutta mutta kun oma vuoro tuli niin taasen taitamattomuus paljastui. Oltiin siis oikeassa paikassa = harjoittelemassa!


Kolmen rastin parissa vuoroteltiin aina iltapäivän alkuun, jolloin lähdettiin kerholle grillaamaan aitoa B-luokan einestä. Vatsat täynnä hypättiin konepyörien sarviin ja lähdettiin Museotien mutkiin opettelemaan oikeita maantieajon ajolinjoja. Opettajien esimerkkien jälkeen tajusi miten väärin sitä on tuonkin tehnyt. Hyvät mallisuoritukset ja selvitykset mielessä jatkettiin Museotien mutkia Mäntlahteen, josta otettiin suunta hiekkatietä pitkin Honkanimen kankaalle.

Lelun hiekkatiellä harjoiteltiin jarrutusta sora-alustalla ja arvioitiin lähestyvän moottoripyörän etäisyyttä sekä nopeutta. Kumpikaan ei ollut ihan helppoa, mutta moottoripyörän lähestymisnopeuden arviointi meni ainakin itseltäni niin pieleen, että jatkossa ymmärrän paremmin autoilijoiden "virhearvioita". Varsinkin ilman ajovaloja lähestyvä pyörä on todella vaikea sekä havaita saatika arvioida sen etäisyys, nopeudesta puhumattakaan.

Päivän päättyessä oltiin paljon viisaampia. Jokainen, niin nuorempi kuin vanhempikin motoristi, oppi takuulla uutta. Nyt vaan harjoittelemaan uusia oppeja, niin toimintamallit hioutuu automaatiotasolle.

Kiitos opetusjärjestelyistä Kimmo Koivistolle, Boris Wiikille ja Jukka Tiitiselle. Kiitos Kaakon autokatsastukselle kahvitarjoilusta ja harjoittelumahdollisuudesta piha-alueella.